måndag 10 mars 2014

Omskolade tomater

När det våras är det lätt att odlingslusten faller på lite väl tidigt, och att man inte kan hålla sig, utan petar ner fröna i jorden, lite lite för tidigt. Jag försöker gradera mig genom att så i flera omgångar av varje sort. Då får jag ju en längre skördeperiod också. Man vill ju gärna ha tidig skörd, men plantorna får inte bli för långa och rangliga, eller i värsta vall frysa.
Nu har nästan alla årets tomatplantor blivit omskolade. Jag har sått många fler än jag behöver, men jag tänker att det är en fin gå-bort-present nu under våren.

Jag har tidigare odlat tomat på vår stadsbalkong, med gott resultat. I fjol var vi självförsörjande från augusti till slutet av oktober, på en enda planta. Nu har man ju lite större möjligheter. Så  i år blev det hela  fyra olika sorter.

Bifftomaten Marmande ska vara en bra bifftomat för utomhusodling.
Körsbärstomaten Sweet Aperitif fick jag som ett gratisprov från Thompson och Morgan, när jag beställde fröer. Ska egentligen odlas i växthus, men jag får nöja mig med en södervägg. Ska ge mycket skörd, och otroligt söta frukter.
Körsbärstomaten Tiny Tim  ska passa bra att odla i kruka, och ge en rik skörd.
Körsbärstomaten Black cherry ger som namnet antyder, mörka, nästan svarta frukter

Jag har sått fröna i mina små papperskrukor. Tre eller fyra frön i varje, fylld med såjord. När första bladparet är välutvecklat så planterar jag om så att varje planta får en egen pappkruka, och i planteringsjord istället. I år har jag lärt mig att tomat är en av få växter som man bör plantera riktigt djupt, bara bladparen behöver vara över mark. Då utvecklas nya rötter längs med hela stammen som hamnat under jord. Nu får de växa och frodas, tills det är dags att plantera om igen. Då åker hela pappkrukan ner i jorden i en större kruka utomhus.

Också blåser och klappar jag dem regelbundet, för att ge styva nackar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar